Mai mult de 10 milioane de romani nu beneficiaza de canalizare si apa potabila, iar in peste 2.300 de localitati se traieste inca la lumina lumanarii, potrivit datelor oficiale. Autoritatile fac planuri pentru “dezvoltarea regionala”, in timp ce adevarata Romanie se zbate intr-o saracie lucie, care potrivit estimarilor analistilor straini, se va adanci in urmatorii ani.
Ministerul Educatiei a lansat, recent, un proiect pilot prin care vrea sa doteze elevii din mediul rural cu tablete. O idee in trend, care insa nu tine seama de cateva aspecte esentitale – marea majoritate a scolilor din mediul rural abia daca au energie electrica, ce sa mai vorbim de internet. In plus, cele mai multe inca au wc-ul in curte.
Este doar un singur exemplu privind modul in care autoritatile percep realitatea din Romania. O tara impartita in doua – cea urbana, civilizata, si Romania rurala – ramasa, din multe puncte de vedere, cu adevarat in Evul Mediu.
Dovada datele de la Institutul National de Statistica care arata ca, in prezent, numai 44,2% din populatia tarii (9,4 milioane locuitori) este conectata la sistemul de canalizare, are apa potabila. Procentul scade chiar la 40% in cazul locuintelor a caror apa este epurata. La restul se varsa direct in rauri si lacuri.
Restul populatie traieste inca cu apa din fantana si cu WC-ul in curte.
Stiati ca Edison a inventat becul in 1879?
In secolul al XXI-lea, la peste 130 de ani de la inventarea becului, milioane de mii de romani traiesc inca in afara civilizatiei, iar a face lumina inseamna pentru ei a aprinde o lumanare.
Potrivit datelor Electrica, doar in zonele deservite de operatorul de stat (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud, adica 18 judete) sunt in prezent neelectrificate 61.263 de gospodarii, amplasate in 1.167 de localitati.
Ce