Plantaţiile de viţă de vie vrâncene sunt ameninţate de cancerul bacterian, o boală adusă odată cu importul masiv de viţă de vie prin proiectele de reconversie finanţate din fonduri europene. Deocamdată au fost semnalate cazuri de cancer bacterian pe câteva zeci de hectare, unde viile sunt afectate în diferite proporţii. Cazuri de cancer bacterian au fost confirmate deja la Pufeşti, Vîrteşcoiu, Boloteşti.
Plantaţiile de viţă de vie vrâncene sunt ameninţate de cancerul bacterian, o boală adusă odată cu importul masiv şi necontrolat de butaşi. Sunt vizate îndeosebi plantaţiile tinere, înfiinţate după 2008 prin proiectele de reconversie finanţate din fonduri europene. Oficialii din agricultura vrânceană spun că ar fi semnalate cazuri de cancer bacterian pe câteva zeci de hectare de vie. Până acum au fost confirmate suspiciuni la plantaţii de vie în Pufeşti, Vîrteşcoiu, Boloteşti, atât pentru soiuri de struguri de masă cât şi la soiuri de vin.
Inginerul Manole Toader, preşedintele Federaţiei Fermierul, spune că ar fi trebuit ca importurile de material săditor să fi fost verificate de la intrarea în ţară. Deoarece acest lucru nu a fost posibil în cazul butaşilor aduşi din Italia sau Franţa, firmele au adus materialul săditor compromis iar proprietarii, neştiutori, au plantat fără să verifice şi calitatea acestuia. Aceasta deoarece lucrările de plantare trebuiau făcute cât mai rapid. „Cei din Italia ar fi trebuit să spună că 5-10% din materialul săditor pe care îl aduc poate fi infestat cu cancer bacterian, astfel încât proprietarul de vie să îşi poată lua măsuri de precauţie. Eu am avertizat încă de acum trei ani asupra pericolului. La plantaţia mea am sortat materialul săditor şi nu am avut probleme însă sunt proprietari care au ajuns să se judece cu cei de la care au importat, o firmă italiană“, a afirmat inginerul Manole Toader, pre