Perspectivele unor afaceri pe cont propriu și cea a joburilor bănoase în UE au adus concurența la facultățile de medicină la cotele cele mai ridicate de după 1990. Sursa: LIBERTATEA
Nu mai puţin de 4.300 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, dintre care 26 sunt olimpici la diverse discipline. Anul trecut, când s-a înregistrat cea mai mare concurenţă după 1989, erau cu 1.100 de candidaţi mai puţin. Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi bătaia e acerbă, trei-patru candidaţi luptându-se pe un loc la majoritatea specializărilor.
Nouă candidaţi pe loc la stomatologie
Mai exact, în Bucureşti la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.161 de candidaţi care se bat pe 450 de locuri bugetate. La Facultatea de Medicină Dentară, unde s-au scos la concurs 140 de locuri la buget, s-au înscris nu mai puţin de 1.222 candidaţi.
La Iaşi, pe cele 100 de locuri de la Medicină Dentară se bat 330 de candidaţi, iar la Medicină Generală pe 350 de locuri concurează peste 1.000 de absolvenţi de liceu.
Rectorii pun concurenţa pe seama perspectivelor oferite după terminarea facultăţii. „Este o profesie liberală, care poate fi practicată peste tot în lume. În vestul Europei, facultăţile nu mai fac faţă să ţină pasul cu numărul mare de medici de care este nevoie, inclusiv din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a standardelor în creştere. Cum nu pot pregăti prin resurse interne, importă, iar România este o zonă competitivă”, sunt explicaţiile rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof. dr. Ionel Sinescu, care aminteşte că medicina românească a dat lumii patru specializări.
Dacă nu le vom oferi acestor tineri motive de mulţumire finaciară şi profesională, când termină facultatea vor pleca, atenţionează rectorul. După