Toamna îi va găsi fără locul de muncă la Oficiul Judeţean de Poştă Olt pe 63 dintre cei 615 salariaţi de la nivelul judeţului, în prezent fiind aşteptată aprobarea criteriilor de selecţie.
Valul de disponibilizări anunţate de Compania Naţională Poşta Română, peste 3.600 de oameni la nivelul întregii ţări, îi va afecta şi pe angajaţii din judeţ. 63 dintre ei vor pleca acasă, de bunăvoie sau în urma aplicării criteriilor de selecţie, deocamdată încă neaprobate de Consiliul de Administraţie, conform declaraţiei directorului interimar de la Olt, Vasile Iosub.
Disponibilizările se realizează cu plata unor salarii compensatorii, însă nimeni nu poate preciza încă dacă aceste concedieri colective se fac în baza ordonanţei care îi cuprinde, spre exemplu, şi pe angajaţii Oltchim, sau în baza condiţiilor din contractul colectiv de muncă, în acest ultim caz fiind nevoie de o rectificare bugetară. Cert este că oamenii îşi vor primi fie salariile compensatorii (până la 30, în funcţie de vechime), fie indemnizaţie de şomaj, până la 24 de luni.
Dintre salariaţii care au fost anunţaţi că pot opta pentru disponibilizare, şi-au anunţat deja intenţia de a pleca 36 de persoane şi, probabil, până în 5 august, termenul limită pentru a se hotărî, vor fi mult mai mulţi. Partea proastă este că nici de părăsit compania nu e aşa de simplu, fiecare angajat plecând cu tot cu post, care se radiază din organigramă, astfel că e foarte posibil ca, deşi poate şi-ar dori concedierea, o parte dintre angajaţi să nu poată figura pe aceste liste. E deja cazul oficiilor judeţene din vestul ţării, pentru care, se vorbeşte printre poştaşi, listele salariaţilor înscrişi de bunăvoie pentru concediere cresc de la o zi la alta şi depăşesc cu mult numărul de angajaţi stabilit pentru micşorarea schemei.
Pe de altă parte, pentru cei rămaşi va fi şi mai greu. Salariile n-au ma