Liceele "Emil Racoviţă", "Nicolae Bălcescu" şi "Avram Iancu" rămân şi în acest an în topul celor mai bune unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca, în funcţie de medii de admitere. Unii părinţi au venit chiar şi din alte judeţe pentru a-şi înscrie copiii la liceele de prestigiu din oraş.
Liceele din zona centrală a Clujului păstrează tradiţia şi rămân în continuare în topul celor mai bune unităţi de învăţământ.
"După repartizarea la liceu rămân în top tinând cont de media tututor secţiilor pe care le are liceul Racoviţă cu 9.64, ceea ce-l plasează pe locul şase la nivel naţional, urmat de "Avram Iancu", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.
Liceul "Emil Racoviţă" a avut ultima medie de intrare la clasa de ştiinţele naturii 9,69 şi 9,64 la matematică-informatică, iar la Liceul Avram Iancu s-a intrat cu 9,53 la clasa de ştiinţe şi cu 9,47 la mate-info. "Dacă se discută de un singur profil, acolo la o singură clasă pe primul loc este liceul Bălcescu cu 9.79, dar la ei clasa de uman îi coboară foarte mult, acolo ultima medie de intrare la filologie e mică, e 9,15 şi de asta nu intră în topurile naţionale", explică Valentin Cuibus.
Liceele îi atrag pe elevi cu profesori buni.
"Cred elevii că vin pentru că vor să înveţe", spune directorul liceului "Nicolae Bălcescu", marinela Zamfir. "Au spus că vin pentru că au auzit că e liceu bun şi profesorii sunt foarte buni., învaţă, e deschidere, sunt activităţi extraşcolare în cadrul liceului".
Unii părinţi fac eforturi uriaşe pentru a-şi aduce copiii la liceu în Cluj. Marius Voicu a venit din Bistriţa-Năsăud pentru a-şi înscrie fiica de 14 ani la liceul Bălcescu. Tânăra va locui în chirie la Cluj în următorii patru ani. "Vrea să facă medicina şi a ales să vină într-o clasă foarte bună la Cluj", spune Voicu. "Pentru viitorul ei orice sacrificiu merită". Tânăra a obţinut media 9,92 la ad