Zilele cartierului Fabric au readus în lumină o nestemată a Timişoarei prea puţin pusă în valoare – Piaţa Traian. De vineri până duminică timişorenii au avut parte de spectacole, evenimente sportive şi culturale dar şi tururi turistice ale istoricului cartier.
Vineri, timişorenii au avut ocazia să asiste la un prim concert la sărbătoare cartierului din acest an şi au avut parte de cinema în aer liber în Piaţa Traian. Sâmbătă, cei mici dar şi mari, deopotrivă, s-au putut plimba cu tramvaiul de epocă pus la dispoziţie de RATT, cu trasee printre clădirile istorice ale zonei. În zonă s-a aflat şi viceprimarul care poartă numele pieţei – Traian Stoia.
Pe lângă terase au început să-şi facă apariţia tot mai mulţi spectatori şi în ultima zi, pentru spectacolul de dansuri şi muzică populară al Ansamblului Timişul. Târgul breslelor a reprezentat şi el un punct de atracţie iar standul Ripensiei Timişoara a fost vizitat de chibiţi, care sâmbătă au avut parte şi de un amical de gală al echipei din cartier, cu prim divizionara ACS Poli (scor 2-3). Timişorenii au redescoperit un cartier uimitor
Un tur al Fabricului a fost organizat şi duminică. Deşi nu au fost foarte mulţi participanţi, la o plimbare gratuită cu autcarul prin cartier, s-au înscris mai mulţi timişoreni, impresionaţi de o faţă a Timişoarei pe care nu au văzut-o. Practic, Piaţa Traian şi vechiul Fabric pot forma un oraş de sine stătător, cu o bogăţie patrimonială de excepţie, însă prea puţin exploatată. Turul a cuprins pe lângă Piaţa Traian şi Piaţa Badea Cârţan, vechea Fabrică de Ciorapi, Gara de Est, Muzeul Satului Bănăţean, Uzina de Apă – de unde doritorii s-au putut plimba cu vaporaşul pe Bega, apoi o reîntoarcere pe la Fabrica de Bere şi Băile Neptun.
“Am rămas impresionat, nu ştiam în ce oraş trăiesc şi-l descopăr încă”, ne-a spus Răzvan, unul dintre tinerii care au efectuat turul