România se află pe locul 28 în topul statelor cu cea mai mare producţie de mobilă, arată studiul World Furniture Outlook realizat de CSIL (un institut independent din Italia) care analizează cele mai mari 70 de pieţe din lume. China, SUA, Germania şi Italia sunt cei mai mari producători de mobilă din lume, arată aceleaşi informaţii, iar producţia totală este estimată la 450 mld. dolari (350 mld. euro).
Şi mai bine stă România la capitolul export de mobilă, datele CSIL arătând că se află pe locul 13. Mobila este unul dintre puţinele domenii din economie care îşi aduc un aport pozitiv la balanţa comercială, exporturile fiind de patru ori mai mari decât importurile. Chiar şi în ultimii ani România şi-a păstrat tradiţia în industria mobilei, susţinută de resursele naturale şi de costul scăzut cu forţa de muncă.
„Industria lemnului şi a mobilei existentă la momentul actual rămâne una dintre cele mai puternice industrii în domeniul exporturilor din România. Resursele de lemn de care dispune, forţa de muncă specializată şi investiţiile străine realizate în acest sector sunt elemente ce au contribuit la dezvoltarea producţiei locale de mobilă. Adăugând cererea ţărilor occidentale pentru mobilierul de calitate, dar şi elemente administrative şi fiscale precum cotele reduse de taxare şi simplificarea procedurilor de export – import la nivelul Uniunii Europene, putem explica reţeta succesului acestei industrii în afara României“, a spus Dan Badin, partener servicii fiscale în cadrul Deloitte România.
Domeniul este puternic fragmentat, datele citate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România arătând că peste 3.000 de firme au ca obiect de activitate producţia de mobilă. Însă sunt puţini jucători care au trecut pragul de 100 mil. euro cifră de afaceri. Spre exemplu, Mobexpert a anunţat că la nivel de grup a trecut de 114 mil. euro