Mai ţineţi minte secvenţa reluată de mai multe ori de televiziuni, la începutul anului 2009, în care Relu Fenechiu era în plină criză de râs la tribuna Parlamentului? Pe atunci, PNL tocmai trecuse în opoziţie, iar PDL făcea echipă cu PSD la guvernare. Râsul nestăpânit al deputatului liberal se iscase în timp ce încerca să citească un amendament propus pentru legea bugetului, întârziată din cauza alegerilor parlamentare şi a negocierilor prelungite pentru constituirea alianţei de guvernare (sub un nume voit convingător, "Parteneriat pentru România"). România era pe marginea prăpastiei atunci. Criza, ţinută la graniţă până după alegeri, lovea crunt economia românească, parcă vrând să recupereze timpul pierdut din cauza fornăielilor politice. Dar în sala de plen a Parlamentului era pace şi distracţie, ca de obicei când e vorba de interese naţionale.
De ce-l apucase pe Fenechiu râsul tocmai când se prezenta la microfonul de la tribună? Greu de spus. Cert este că astăzi nu mai râde, preocupat fiind de procesul în care Curtea supremă l-a condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Afacerea pentru care este pus să plătească - veche de mai mulţi ani, dar la fel de celebră -, a păgubit compania naţională de electricitate prin vânzarea unor transformatoare de medie tensiune vechi, recondiţionate cât să arate ca noi. De funcţionat însă, nici pomeneală.
Intrat în afaceri imediat după 89, Relu Fenechiu a intrat şi în politică, un deceniu mai târziu. La toate alegerile în care a candidat din 2004 încoace, el a promis construirea unei autostrăzi care să lege Moldova de Ardeal. Abia dacă s-a realizat un studiu de fezabilitate pe acest proiect, etapă incipientă în care se află de altfel şi proiectul podului peste Dunăre de la Brăila. Măcar acesta din urmă este inclus în Planul Naţional de Amenajare a Teritoriului - deşi