La nivel global, peste 1 miliard de oameni au cel puţin un smartphone
Pieţele dezvoltate au ajuns deja la saturaţie, miza trecând pe statele emergente
Segmentul de telefoane premium nu mai poate creşte, pe fondul influenţei companiilor chineze
La cinci ani de la apariţia exotică a primului smartphone adevărat, aşa cum îl cunoaştem astăzi, piaţa de profil se apropie de saturaţie, în pieţele care au generat până acum cele mai mari vânzări şi cele mai însemnate câştiguri pentru companiile producătoare.
Telefoanele conectate permanent la internet, încărcate cu aplicaţii diverse, după gusturile şi necesităţile clientului, au trecut în ultimii cinci ani de la produs de nişă la mainstream. Vânzările anuale de telefoane "inteligente" au crescut la aproape 300 miliarde de dolari în 2012, iar peste un miliard de persoane din întreaga lume deţin în prezent un smartphone, potrivit unei analize Bloomberg, citat de Mediafax.
Piaţa se apropie de saturaţie în Statele Unite şi celelalte economii dezvoltate, peste jumătate dintre utilizatorii de telefoane mobile deţinând acum un smartphone.
În marile economii emergente, precum China şi India, unde potenţialul de creştere este uriaş, preferinţele înclină în proporţie copleşitoare către modelele ieftine, astfel că, per total, cererea pentru smartphone-urile de top este în scădere.
Astfel, preţul mediu al unui smartphone a scăzut, de la începutul anului trecut, de la 450 de dolari la 375 dolari, potrivit estimărilor companiei de cercetare de piaţă IDC.
Transformarea pieţei a redus deja marjele de profit ale liderilor Samsung şi Apple, în timp ce fostele glorii Nokia şi BlackBerry ar putea avea surprize neplăcute, deoarece mizează pe un entuziasm tot mai greu de găsit în rândul consumatorilor.
Produsele ieftine, preferate în detrimentul brandurilor consacrate
Tranziţ