Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat astazi site-ul www.inforgazedesist.eu, ca parte a unei campanii de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist, care se va desfăşura în perioada iulie-noiembrie 2013. Campania este realizată cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul unui grant.
"Gazele de şist reprezintă o potenţială resursă alternativă care este luată în calcul ca opţiune în mai multe state membre. Am aplicat pentru grant-ul oferit de CE, prin DG Energy, deoarece este nevoie de o informare echilibrată a cetăţenilor cu privire la etapele de explorare şi exploatare. Pe parcursul acestor luni, specialiştii vor oferi tuturor celor interesaţi detalii privind tehnologia folosită, caracteristicile gazelor de şist, impactul asupra mediului şi sănătăţii populaţiei”, a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.
În prezent, singura companie care şi-a anunţat intenţia de a desfăşura lucrări în scopul explorării şi exploatării resurselor de gaze de şist din România sunt americanii de la Chevron care au perimetre în zona Moldovei, în Bârlad, şi în Dobrogea.
Potrivit celui mai recent raport realizat de US Energy Information Agency, publicat în iunie 2013, România este a treia ţară ca potenţial din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Franţa, având rezerve estimate de gaze de şsit de 1.444 de miliarde de metri cubi. Anul trecut, România a consumat circa 14 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că teoretic rezervele de gaze de şist ar putea acoperi consumul local pe o perioadă de 100 de ani de zile.
Principala problemă legată de exploatarea acestei resurse este impactul semnificativ asupra mediului şi asupra rezervelor de apă.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat astazi site-ul www.inforgazedesist.eu, ca parte a unei campanii de informare şi dezbatere publică