Cei aproape 400 de salvamari de pe litoral muncesc de două luni fără a-şi primi salariile.
Deşi Consiliul Judeţean Constanţa a întocmit, conform legii, încă din luna mai, proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea a aproape 4,5 milioane de lei pentru plata salvamarilor şi a asistenţei medicale de pe plajă, actul normativ nu a ajuns nici acum pe masa guvernului. Se întâmplă în fiecare an fapt pentru care, disperaţi, salvamarii anunţă că intră de mâine în grevă japoneză şi ulterior în grevă generală.
Şeful Asociaţiei salvamarilor din Eforie, Dan Motoc, spune că „ tineri, studenţi, băieţi şi fete sunt nevoiţi să se descurce singuri plătind din propriul buzunar mâncare, cazarea, transportul, s-au săturat, de mâine intrăm în grevă japoneză. Şeful salvamarilor din sudul litoralului, Gheorghe Lipoveanu spune la rândul lui că nu are de unde să-i plătească pe tinerii,” care muncesc în fiecare zi de la 8,00 până la ora 20,00 şi de multe ori îşi riscă viaţa pentru salvarea turiştilor”. Situaţia este similară şi la Mamaia. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Dragomir, a declar că „salvamarii din Mamaia trăiesc de două luni, cu aer”.
Contactat de EVZ, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) , Răzvan Filipescu admite că „am primit de la Consiliul Judeţean Constanţa în luna mai proiectul de hotărâre de guvern pentru plata salvamarilor dar nu depinde de mine, va fi aprobat cel mai probabil la rectificarea bugetară din luna augst”. El spune că în 2010 şi 2011, salvamarii au primit bani din fondul de rezervă al guvernului.
Anul trecut, după o grevă japoneză, au fost plătiţi, la sfârşitul sezonului. ANT are două propuneri pentru rezolvarea pe viitor a plăţii salvamarilor, prevederea fondurilor la sfârşitul anului pentru bugetul anului viitor sau transformarea Asociaţiei Salvamarilor în asociaţie de utilitate publică pentru