Discutiile care au aparut in ultima vreme la nivelul conducerii CJ, despre numarul mare de asistenti medicali de la Spitalul Judetean care au studii superioare si carora unitatea medicala este obligata sa le acorde salarii corespunzatoare studiilor, au fost „retezate”
de reprezentantii sindicatelui Sanitas.
Liderii sindicatului sustin ca nici nu se pune problema de a nu li se plati salariatilor lefurile dupa studiile pe care le au, cu atat mai mult cu cat in urma cu cateva luni s-a finalizat procesul prin care instanta a decis sa se respecte legea privind incadrarea la salarizare dupa studiile fiecarui salariat.
Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas, este de parere ca sefii spitalului si cei ai CJ ar trebui sa se bucure ca angajatii unitatii medicale au urmat cursuri pentru a-si ridica nivelul profesional, ceea ce poate fi considerat ca o garantie privind calitatea actului medical. „Este dreptul fiecarui salariat sa isi ridice nivelul profesional, sa faca tot ce considera de cuviinta pentru a fi cat mai pregatit la locul de munca. Finantarea spitalului trebuie sa asigure plata salariilor conform legislatiei. Nu este normal sa li se reproseze oamenilor ca au studiat pentru a fi mai bine pregatiti profesional si ca isi cer dreptul de a fi platiti cum spune legea”, a declarat Octavian Dumitru.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Gheorghe Sorescu, afirma cu ceva timp in urma ca bugetul unitatii medicale suporta cu mare greutate „povara” salariilor marite cu diplome de studii superioare. „Eu nu spun ca nu este dreptul lor sa faca ce studii vor, dar fondul de salarii cum sa suporte aceasta presiune ? Avem infirmiere care acum sunt asistente cu studii superioare. Trebuie sa le asiguri salarii sub medic. Daca stai si te uiti cum sta treaba la Judetean, toata lumea are studii superioare”, declara vicepresedintele CJ.