-Primăria a investit peste 250 de milioane de euro în reconstrucţia oraşului distrus de un cutremur în 1963
Deşi se află la doar 600 de kilometri de Bucureşti, Skopje pare în continuare un oraş necunoscut de noi, românii! Dacă la periferie nu este deloc îngrijit, gunoaile fiind prezente la orice colţ de stradă, cum se mai întâmplă şi prin Bucureşti, centrul pare mai cochet decât multe oraşe importante din Vest. Şi cele câteva moschee rămase în picioare contribuie la aerul „colorat” pe care ţi-l inspiră localitatea de doar 600.000 de locuitori. Macedonia s-a aflat aproximativ 500 de ani sub dominaţie „otomană”.
Din cauza unui cutremur puternic, în 1963, Skopje a fost distrus în proporţie de 80% . „A fost o perioadă grea pentru noi toţi. Nimic nu mai era în picioare”, ne-a spus un bătrânel care a ieşit la plimbare prin centrul vechi. În 1991, Macedonia a devenit stat independent şi până s-a aşezat financiar au mai trecut 20 de ani. Din 2011, municipalitatea a dat „refresh” oraşului construind 22 de monumente impunătoare din bronz şi marmură. Piesa de rezistenţă o reprezintă statuia lui Alexandru Macedon, înaltă de 22 de metri, înconjurată de fântâni ce dansează în ritmul muzicii clasice.
Dacă la început populaţia nu părea încrezătoare în acest proiect, pentru a-i cuceri, municipalitatea a investit peste 250 de milioane de euro în planul de reconstrucţie. Turişti din Germania, Austria, Serbia şi Grecia vin în fiecare vară să viziteze orăşelul „minune”. „Toţi suntem încântaţi de ce s-a realizat aici, turismul începe să funcţioneze şi la noi. Au apărut cel puţin zece hoteluri de cinci stele în Skopje, iar asta spune multe despre noi, deşi suntem o ţară mică”, ne-a mai spus un cetăţean macedonean.
-Primăria a investit peste 250 de milioane de euro în reconstrucţia oraşului distrus de un cutremur în 1963
Deşi