Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să includă aripa militară a grupării militante libaneze Hezbollah pe lista UE a organizaţiilor teroriste, au anunţat diplomaţi europeni.
În aceste condiţii, va fi ilegal ca simpatizanţii Hezbollah din Europa să trimită bani grupării. Ţările care susţin acest demers afirmă că există dovezi consistente, potrivit cărora Hezbollah ar fi responsabilă pentru un atac cu bombă, împotriva turiştilor israelieni din Bulgaria, în 2012, în urma căruia şase persoane şi-au pierdut viaţa, transmite Rador, care citează BBC.
Alte state europene consideră, însă, că va fi dificil să se facă o distincţie între facţiunea politică şi cea militară a Hezbollah, iar acest lucru ar putea destabiliza şi mai mult situaţia din Liban.
Hezbollah, puternică formaţiune politico-militară susţinută de Iran
Partidul şiit libanez Hezbollah, a cărui aripă militară a fost inclusă luni pe lista neagră a Uniunii Europene, este un aliat ferm al Iranului, care l-a şi înfiinţat în 1982, şi al Siriei, care l-a ajutat timp îndelungat din punct de vedere militar, comentează France Presse. ‘Partidul lui Dumnezeu’ a fost creat la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei din Iran, în urma invaziei israeliene în Liban. El a devenit rapid vârful de lance împotriva ocupaţiei israeliene în sudul Libanului şi operaţiunile sale sângeroase constrâng, în anul 2000, statul evreu să-şi retragă trupele din Liban după 22 de ani de ocupaţie. Această bătălie, cuplată la o puternică reţea de ajutoare sociale, l-a făcut foarte popular, îndeosebi în cadrul comunităţii şiite (30% din populaţie), transmite Agerpres.
Cu o organizare remarcabilă, Hezbollah reuneşte mii de mii de militanţi activi şi dispune de un puternic serviciu de securitate şi de informaţii, precum şi de propria reţea de telecomunicaţii. Trăind într-o cultură a secretului, militanţii Hezbollah