Scaderea cererii interne, fiscalitatea excesiva si concurenta neloiala sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta, in prezent, IMM-urile din Romania. In ceea ce priveste evolutia situatiei economice, intreprinzarorii sunt mai degraba pesimisti si nu au incredere in estimarile oficiale, informeaza Cotidianul.ro. Sursa imagine: immromania.ro
Peste 70% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania spun ca cea mai mare problema cu care se confrunta in prezent este legata de scaderea cererii interne. Managerii se mai plang si de calitatea slaba a infrastructurii, ori de concurenta neloiala a produselor din import.
De asemenea, una din doua firme mici are dificultati din cauza fiscalitatii excesive si a inflatiei. Coruptia si birocratia din sistem sunt pe locurile sase si sapte in topul un top al celor mai mari dificultati semnalate, si in acest an, in activitatea IMM-urilor.
In tot acest context, nu este de mirare faptul ca, atunci cand sunt intrebati cum apreciaza mediul de afaceri din Romania, peste 40% raspund ca este dificil sa isi dezvolte afacerile. Doar 15% apreciaza ca este un mediu favorabil dezvoltarii unei afaceri. Datele sunt cuprinse in Carta Alba a IMM-urilor, sondajele fiind realizate luand in calcul aproximativ 2.000 de firme - micro, mici si mijlocii – din toate ramurile de activitate.
Institutiile publice nu au competentele necesare pentru a combate declinul economic
Un punct foarte interesant este legat de perceptia intreprinzatorilor cu privire la capacitatea autoritatilor publice centrale si locale de a contracara efectele negative ale recesiunii economice. Din sondajul efectuat in randul a aproximativ 2.000 de IMM-uri reiese ca unul din patru intreprinzatori sunt de parere ca „institutiile publice nu dispun de competentele/calitatile necesare combaterii rapide a declinului economic”. Aproape jumatate dintre c