Preţurile medii ale locuinţelor au crescut uşor şi în al doilea trimestru al anului, evoluţie similară aceleia din primul trimestru, potrivit Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale EPS pentru piaţă din România, realizat de grupul financiar elen Eurobank.
"Diferitele componente ale indexului naţional variază, în anumite zone geografice prezentând creşteri de preţuri în vreme ce în altele s-au înregistrat scăderi pe parcursul trimestrului", se menţionează în comunicatul băncii, emis astăzi.
Scădere de 40% a preţurilor, în cinci ani
Potrivit analizei, în ultimul an, începând cu cel de-al doilea trimestru al lui 2012, indexul preţului la nivel naţional a scăzut moderat, cu o medie de -1,5%.
"Pe perioada ultimilor 5 ani, începând cu momentul de vârf al pieţei înregistrat la mijlocul anului 2008, preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere medie anuală de -9,2%, rezultând astfel o scădere a preţurilor la locuinţe în România cu -38.3%", mai scrie în comunicat
Potivit analizei, preţurile în centrul Bucureştiului s-au redus în acest trimestru cu 4,8%, continuând scăderile similare din perioada anterioară.
Pe de altă parte, preţurile de la periferia Bucureştiului au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul întregului an. Preţurile în judeţul Ilfov au continuat să scadă, înregistrând o reducere cu 8%, pe durata ultimelor patru trimestre.
Cele mai mari creşteri: regiunea Dunării şi Mării Negre
Regiunile Dunăre & Mare şi Muntenia conduc topul creşterilor de preţ la nivelul diviziilor, cu majorări de 6,5% şi, respectiv, de 5,2%.
Sud, Vest şi Moldova sunt zonele ce au continuat să înregistreze creşteri ale preţurilor proprietăţilor rezidenţiale pentru al doilea trimestru la rând, păstrând poziţiile de top în clasamentul creşteri