Miniștrii de Externe ai UE au căzut de acord să declare aripa militară a partidului libanez Hezbollah „organizaţie teroristă”, potrivit BBC. De acum va fi ilegal ca simpatizanții Hezbolah din Europa să trimită bani grupării militante sau ca diplomații europeni să se întâlnească cu oficiali militanți. Sursa: Reuters
Unii oficiali ai UE și-au manifestat îngrijorarea, în ultima vreme, că o astfel de măsură ar destabiliza Libanul şi statele vecine.
Miniştrii de externe din UE au examinat problema la începutul acestui an, dar atunci nu au ajuns la o decizie.
Plasarea unei organizaţii pe lista neagră a organizaţiilor teroriste are nevoie de unanimitate în rândul celor 28 de state membre UE.
Libanul a cerut oficial Uniunii Europene, săptămâna trecută, să nu înscrie Hezbollahul pe lista sa de organizaţii teroriste, pe motivul că puternica mişcare şiită reprezintă o „componentă esenţială a societăţii” libaneze.
Preşedinţia libaneză afirmă într-un comunicat că a „cerut ministrului Afacerilor Externe să notifice Comisia Europeană şi statele membre cu privire la cererea guvernului de a nu înscrie Hezbollahul, care este o componentă esenţială a societăţii libaneze, pe lista organizaţiilor teroriste”.
Preşedinţia cere ca o asemenea decizie „să nu fie luată pripit, fără să se bazeze pe dovezi obiective şi incontestabile”.
Hezbollahul reprezintă o forţă politică majoră în comunitatea şiită şi joacă un rol preponderent în cadrul guvernului în exerciţiu, condus de premierul Najib Mikati.
Un an de la atentatul din Burgas
La 18 iulie 2012, un atentat anti-israelian comis în Bulgaria s-a soldat cu şase morţi. Autorul, ucis în explozia bombei, rămâne necunoscut, însă autorităţile bulgare bănuiesc mişcarea şiită de acest atentat.
Potrivit unor surse apropiate dosarului de la Sofia, „Marea Britanie a cerut ca