Prin tratatul de la Passarowitz, din 21 iulie 1718, s-a incheiat razboiul dintre Imperiul Otoman si Imperiul Habsburgic, care a preluat de la turci Banatul romanesc. Un ong numit Liga Banateana propune ca ziua de 21 iulie sa devina Ziua Banatului, din acest motiv.
“Aproape tot ce ne (mai) face azi mandri ca suntem banateni nu ar fi existat fara acest moment. De aceea, consideram ca aceasta data este ziua Banatului, atat cat mai exista el in constiinta unora. Le dorim tuturor celor care simt ca au ceva de sarbatorit astazi un «La multi ani cu sanatace!», a declarat reprezentantul Ligii Banatene, pentru Adevarul .
Cand am ajuns in Bucuresti, imi spuneau toti, dupa accent: ma, tu nu esti de aici! Ba, mi-s, le raspundeam, ca orice timisorean mutat in Capitala. Totusi, nu am auzit, in 11 ani traiti pe malul Begai, regionalismul ”sanatace”.
Asa ca, parerea mea, nene Colojoara, este ca nu de sanatace are nevoie Liga Banatului, ci de ceva minte.
CT Popescu a explicat foarte corect de ce nu-i cazul sa te mandresti cu locul nasterii, cine doreste amanunte, cauta pe net. Ideea de a consolida sentimentul identitar nu e rea, daca se evita caderea in ridicol. Cum ar fi ridicolul cocalarilor care sustin, pe forumuri, ca ardelenii sunt mai cinstiti decat miticii, sau ca bucurestenii gandesc mai repede decat clujenii.
Cat despre propunerea cu Ziua Banatului, 21 iulie…De obicei, aniversezi Ziua Independetei sau vreo revolutie. Cum ar fi cea care a inceput in 16 Decembrie, la Timisoara. Trebuie sa fii o organizatie patriotica tare tampita ca sa promovezi ziua cand te-a castigat un stapan (mai) bun.
SURSA: Dcnews.ro