Peştera lui Terente, din judeţul Tulcea, ar putea fi inclusă în circuitul turistic anul viitor, primele cercetări ale acesteia urmând să fie făcute la începutul lunii august de către o echipă de speologi din Bulgaria.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM), Viorel Roşca, a afirmat că săptămâna viitoare vor începe lucrările de înlăturare a materialului care a fost pus de autorităţi în urmă cu circa 15 ani la intrarea în peşteră pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti.
„Prima vizită a echipei de speologi din Bulgaria va avea loc peste două săptămâni, însă abia în toamna acestui an va începe explorarea peşterii. Ministerul Mediului va trimite de asemenea o echipă de specialişti şi va omologa peştera, iar anul viitor, în luna martie, vom şti dacă aceasta va fi inclusă în circuitul turistic sau va fi destinată exclusiv cercetării”, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Roşca.
Acesta a mai spus că, în momentul de faţă, este cert faptul că peştera adăposteşte o specie protejată la nivel naţional, liliacul cu nasul potcoavă, dar e posibil ca locul să ofere surprize cercetătorilor. „Noi nu vrem ca din dorinţa de a aduce în prim-plan spectaculozitatea parcurgerii unui traseu speologic de aproape patru kilometri să repetăm greşelile trecutului şi să distrugem specii protejate. Trebuie stabilite cu exactitate traseele care se pot efectua cu ghid însoţitor, acestea trebuie amenajate, trebuie achiziţionate echipamente pentru turişti şi trebuie stabilite perioadele în care peştera va putea fi vizitată, astfel încât acestea să nu corespundă cu cele de reproducere sau migraţie a liliacului cu nasul potcoavă”, a precizat directorul APNMM.
Conducerea Administraţiei a discutat deja cu autorităţile comunei Cerna, care au fost de acord ca APNMM să preia în administrare o suprafaţă de circa 30.000 de hectare aferentă peşterii lui Terente.