Partidul şiit libanez Hezbollah, a cărui aripă militară a fost inclusă luni pe lista neagră a Uniunii Europene, este un aliat ferm al Iranului, care l-a şi înfiinţat în 1982, şi al Siriei, care l-a ajutat timp îndelungat din punct de vedere militar, comentează France Presse.
‘Partidul lui Dumnezeu’ a fost creat la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei din Iran, în urma invaziei israeliene în Liban. El a devenit rapid vârful de lance împotriva ocupaţiei israeliene în sudul Libanului şi operaţiunile sale sângeroase constrâng, în anul 2000, statul evreu să-şi retragă trupele din Liban după 22 de ani de ocupaţie.
Această bătălie, cuplată la o puternică reţea de ajutoare sociale, l-a făcut foarte popular, îndeosebi în cadrul comunităţii şiite (30% din populaţie).
Cu o organizare remarcabilă, Hezbollah reuneşte mii de mii de militanţi activi şi dispune de un puternic serviciu de securitate şi de informaţii, precum şi de propria reţea de telecomunicaţii.
Trăind într-o cultură a secretului, militanţii Hezbollah cultivă o ură tenace faţă de Israel.
Dar organizaţia are, de asemenea, o parte întunecată. Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, sub eticheta ‘Jihadul Islamic’, Hezbollah a fost autorul a numeroase răpiri de occidentali în Liban în anii ’80. El este, de asemenea, acuzat de Bulgaria că ar fi în spatele atacului anti-israelian din 18 iulie 2012, aşa cum a fost suspectat de Argentina că ar fi responsabil împreună cu Iranul pentru atacul cu maşină-capcană din iulie 1994 împotriva unei clădiri ce adăpostea organizaţia evreilor din Buenos Aires, atac soldat cu 84 de morţi.
Oficial, Hezbollah nu face diferenţă între faţa sa politică şi aripa militară, prezentându-se ca un ‘partid de rezistenţă’ împotriva Israelului, şi nu a fost dezarmat la sfârşitul războiului civil (1975 -1990), spre deosebire de alte miliţii libaneze. Chiar dacă d