Sirianul Omar Hayssam nu ar fi putut fugi din ţară, în 2006, dacă nu era eliberat din arest.Pentru acest lucru, afaceristul s-a folosit de o serie de acte medicale şi a jucat teatru impecabil, făcând pe bolnavul pe moarte. În plus, a avut susţinerea unor personaje din conducerea Parchetului şi a unor medici controversaţi. Pe 5 aprilie 2005, Omar Hayssam era reţinut într-un dosar privind o serie de infracţiuni economice, deşi se ştia oficial că este implicat în răpirea a trei jurnalişti români în Irak. A stat în arest un an şi o lună.
Pe 26 aprilie 2006, la cererea procurorilor, judecătoarea Sofica Dumitraşcu de la Curtea de Apel Bucureşti l-a eliberat pe Omar Hayssam. El avea interdicţia de a părăsi ţara. Sirianul a fost adus la acel ultim termen cu o ambulanţă şi a stat în sala de judecată în perfuzii. Avocaţii săi, Ion Cazacu şi Alice Drăghici, au prezentat judecătorilor un muribund, invocând zeci de documente medicale.
Ciprian Nastasiu, gafe în cascadă
În aprilie 2006, Ciprian Nastasiu (foto) era procurorul care l-a trimis în judecată pe Hayssam sub acuzaţia de terorism. Pe 26 aprilie 2006 a venit personal în sala de judecată şi a cerut eliberarea sirianului din motive medicale. Susţine că ar mai fi cerut eliberarea în urma acordului încheiat cu inculpatul ca acesta, odată liber, să dezvăluie tot ce ştie despre traficul de armament. A fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii şi detaşat de la DIICOT Bucureşti la Timişoara. În aprilie 2008 şi-a dat demisia din magistratură. Acum este avocat.
Marcel Sâmpetru, şeful complice
Fost procuror general adjunct al României la data dispariţiei din ţară a lui Omar Hayssam, Marcel Sâmpetru (foto) l-a demis pe Ciprian Nastasiu din funcţia de adjunct al DIICOT, imediat după izbucnirea scandalului. La acuzele acestuia din urmă că şeful său a trimis maşina de