Agenţia a lansat un site în care pot fi găsite principalele informaţii privind explorarea şi exploatarea perimetrelor
Campania de informare se va derula până în luna noiembrie
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat că va derula în următoarele luni o campanie de informare cu privire la gazele de şist, principalele informaţii legate de tehnologia fracturării hidraulice, forajele utilizate în explorare şi exploatare, substanţele folosite, şi multe altele putând fi accesate pe site-ul lansat în acest scop: www. infogazedesist.eu.
Potrivit site-ului, campania se va desfăşura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad (judeţul Vaslui) şi Dobrogea, ANRM publicând în acest sens şi o hartă pe care sunt marcate perimetrele care ar putea fi exploatate de Chevron.
Potrivit ANRM, România se situează pe locul al treilea în Europa după rezervele recuperabile de gaze de şist, după Polonia şi Franţa. Această cantitate ar putea să acopere consumul naţional de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.
Polonia ar avea rezerve de gaze de şist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franţa de 3.879 miliarde de metri cubi. Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda (736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) şi Germania (481).
În ceea ce priveşte petrolul prins sub formaţiuni de rocă de şist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte.
Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de pe