Angajaţii români şi bulgari au un cost al muncii de peste 5 ori mai mic decât media Uniunii Europene. Contribuţiile suportate de angajator în România sunt însă aliniate la media UE. În 2012, costul mediu orar al forţei de muncă în UE, cu excepţia agriculturii şi administraţiei publice, a fost de 23,4 euro.
Totuşi, disparităţile între statele membre rămân extrem de mari. Astfel, cel mai mic nivel al salariului mediu orar este în Bulgaria, respectiv 3,7 euro. România se află pe locul imediat următor, cu un salariu mediu orar de 4,4 euro. Un nivel sub 10 euro pe oră se mai înregistrează în Ungaria, Polonia, Slovacia şi Ţările Baltice. Cele mai mari costuri salariale se înregistrează în Suedia, respectiv 39 de euro pe oră, în Belgia, 37,2 euro pe oră şi în Luxemburg, respectiv 34,6 euro pe oră. Valorile includ şi taxele plătite de angajator către stat. Şi în cazul acestora există însă disparităţi importante. Astfel, cele mai mari taxe sunt suportate de către angajatorii din Suedia şi Franţa, peste 33% din costul salarial. Cele mai mici contribuţii se întâlnesc în Malta, respectiv 8,2%. În Polonia contribuţiile sunt de 16,7%, în Slovenia de 14,7% iar în Bulgaria de 15,7%.
În România, contribuţiile angajatorului sunt de 23,1%, nivel apropiat de media Uniunii Europene. De asemenea, în funcţie de sectoarele de activitate, în România cele mai mari salarii se întâlnesc în zona serviciilor, urmate de industrie şi construcţii. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în alte state din regiune, în timp ce în ţările din Europa de Vest angajaţii din industrie câştigă mai mult decât cei care activează pe zona serviciilor.
Analizând cele de mai sus, s-ar putea crede că se câştigă foarte bine în România. Costul orar în România de 4,4 euro/oră x 8 ore/zi = 35,2 euro/zi x 21 de zile lucrătoare = 739,2 euro/lună… peste 3.000 lei pe lună de persoană? Cine nu ar dori un job în R