Sid Ștefănescu (35 de ani) e un român adevărat. Drept urmare, îi plac semințele, ba chiar nu-și poate imagina viitorul personal fără semințe. Exact ca într-o telenovelă cu Adela Popescu, viața lui pare predestinată. Îl cheamă Sid, ceea ce în limba lui David Beckham, scris „seed“, înseamnă sămânță. În această calitate, de cetățean numit Sid, el a înființat o bancă de semințe – Seed Exchange Database – în care a stocat peste 12.000 de exemplare, din peste 70 de soiuri și peste 50 de specii. Și nu, nu sunt semințe de floarea soarelui de halit în parc și de scuipat cojile pe trotuar. Sunt germeni, în general, de legume și fructe, soiuri vechi de 50-100 de ani, care au fost crescute cât se poate de natural, fără vreo intervenție chimică. „Este vorba despre acele semințe din care răsare mâncarea cu gust“, spune Sid.
Atâta agitație pentru o roșie
Dar ce vrea acest Sid Ștefănescu? Vrea un viitor mai gustos. În primul rând, pentru stocul inițial de semințe și pentru recipientele speciale de conservare, a investit din banii lui câteva mii de euro. El oferă aceste semințe oamenilor care au pământ, care se ocupă cu agricultura și grădinăritul, dar, foarte important, care cresc plantele în mod natural, deci cu ploaie, nu cu substanțe care transformă ardeiul gras în Oana Roman. „Nu dau semințele până nu verific personal modul în care sunt cultivate“, mai zice Sid. Nu e o afacere, Sid nu cere bani. „Cer, în schimb, 300% din semințele oferite. Mai exact, ți-am dat o sămânță, îmi dai înapoi trei“. Și tot așa.
Iar acum explicația: Sid vrea să-și facă o bancă de semințe uriașă, cu sute de mii, apoi cu milioane de exemplare. Pe care să le răspândească peste tot în România. Astfel încât, peste zece sau poate peste 20 de ani, să găsim la piață mai multe legume și fructe delicioase, ca la mamaie la țară, decât d-alea importate din Turcia, China, Olanda, care au toate gust de