Peste 1.000 de studenți mediciniști din Cluj și Târgu-Mureș au urmat cursuri interactive on-line, formate din nouă module prin care și-au aprofundat noțiunile practice de medicină umană și de urgență. Cursurile sunt în limbile română, franceză și engleză, iar în viitorul apropiat vor fi folosite și de studenții din Franța.
Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Fundația SMURD și Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă a derulat, în perioada 2010 - 2013, un proiect pentru pregătirea interactivă a studenților prin cursuri la distanță, on-line. Valoarea proiectului este de peste 9,5 milioane lei. Cele nouă module ale cursurilor de medicină umană și medicină de urgență din cadrul proiectului au fost urmate până acum de 1.009 studenți mediciniști din Cluj și Târgu-Mureș, din anii VI, respectiv IV. În prezent, cursul poate fi urmat și de studenții din alte orașe ale țării pe baza unei parole de acces.
Prin acest proiect, s-a urmărit aprofundarea pregătirii practice a studenților celor două universități, mai ales că mulți dintre ei se plâng că pregătirea practică lasă de dorit în unele situații. “Foarte mulți studenți se plâng că intrăm în sala de curs, citim un curs, le arătăm un diapozitiv și plecăm. Acum ei se pot pregăti interactiv, de acasă, prin cursuri la distanță și apoi să discute cu profesorii la cursuri pe baza pregătirii lor de acasă. Aceste cursuri sunt traduse și în limba franceză astfel că vor fi folosite și pentru studenții francezi”, a declarat, la Cluj, Raed Arafat, președintele Fundației SMURD și secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Proiectul poate fi folosit și pentru perfecționarea profesională a celor care lucrează deja în domeniu.
Prin intermediul platformei care găzduiește cursurile, profesorii pot să urmărească modulele care sunt ce