Uluitor: tinerii se înscriu la specializări în care toate studiile arată că nu mai există loc pe piaţa muncii. La Cuza, sunt 1.000 de candidaţi pe cele 315 locuri de la Psihologie. Şi la FEEA sunt 2,5 pe loc, deşi România e plină de contabili şi finanţişti care n-au obiectul muncii. Concurenţa la Medicină se apropie de perioada dinaintea Revoluţiei, iar la Politehnică cele mai vânate specializări sunt Telecomunicaţii, Electro şi Automatizări
Candidaţii din acest an la admiterea în facultăţi nu au consultat prea multe surse, când a venit vorba de alegerea unei specializări. Tinerii folosesc cel mai des internetul pentru a vedea ce îi poate oferi o facultate sau merg pe principiul “asta mi-ar plăcea să fac”. Puţini sunt cei care se gândesc dacă domeniile alese le garantează un loc de muncă sau nu.
Viitorii studenţi de la FEAA spera să îşi deschidă propria afacere după terminarea studiilor sau să lucreze la o firmă cunoscută, în timp ce mulţi candidaţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie spun că s-au îndreptat spre acest domeniu mai mult din pasiune, nu pentru beneficiile financiare.
FEAA, Litere şi UMF, încă “la modă”
Cei mai mulţi dintre tineri par să se îndrepte spre specializările “la modă”. După o săptămână de înscrieri la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, situaţia se prezintă astfel: Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are 1856 de candidaţi, pe un număr total de 856 locuri bugetate, în timp ce la Facultatea de Litere numărul candidaţilor este aproape dublu faţă de cel al locurilor. Aici 945 de tineri speră să prindă unul din cele 408 locuri bugetate, disponibile la patru specializări: limba şi literatură, limbi moderne aplicate, studii culturale şi ştiinţe ale comunicării.
Aceeaşi situaţie, mulţi candidaţi şi locuri puţine, se înregistrează la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe