Facultăţile care au ales să ignore media de la Bac plătesc un preţ usturător: pierd studenţi în masă. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Reluarea tradiţiei de a organiza admitere pe bază de examen scris, la câteva universităţi de stat cu pretenţii, a pus pe fugă şi bruma de elevi promovaţi la Bacalaureat. Pentru instituţiile de învăţământ superior, unde media de Bac nu valora oricum nici cât o ceapă degerată, efectul a fost însă total opus.
Diploma de inginer câştigă popularitate
Este şi cazul Politehnicii Bucureşti (UPB), aflată din nou pe val, în ciuda faptului că materia stufoasă face ca jumătate dintre studenţi să se „piardă” pe drumul spre absolvire. „În 2012, am avut aproape 5.700 de candidaţi înscrişi la admitere, anul acesta avem circa 8.000”, arată Cornel Chira, purtător de cuvânt al UPB.
Ieri, aspiranţii la o diplomă de inginer au susţinut prima din cele două probe scrise de admitere, la algebră şi analiză matematică, dar atmosfera a fost cum nu se poate mai relaxată. „Au fost 18 întrebări grilă din materia de Bac. Poate integralele şi funcţiile să fi fost mai grele, însă tot cred că voi lua un 8,50”, se umflă în pene George Mihu, un băiat suţirel şi dezinvolt, venit tocmai de la Brăila să dea admitere la Facultatea de Energetică.
Băiatul spune că a fost convins de exemplul tatălui său, inginer la termocentrala din Brăila: „Specialiştii care activau în anii 80’ vor ieşi în curând la pensie şi vor lăsa locul noii generaţii”, e optimist tânărul. Cele mai populare facultăţi ale UPB au fost însă tot cele cu admitere facilă, pe bază de interviu: Ingineria Electrică (concurenţă de 3 candidaţi pe loc), Antreprenoriat (şase candidaţi pe loc) sau Inginerie Medicală (8 candidaţi pe loc).
Studenţii ASE, speriaţi de examen
La Academia de Ştiinţe Economice reintroducerea examenului de admitere, scos în 2009, a dat naştere unei situaţii fără pre