Recent a avut loc la Sulina o dezbatere la care au participat lideri ai pescarilor din Delta Dunării, alături de reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, ai Consiliului Județean Tulcea și ai Primăriei Sulina.
Problemele discutate au fost: pescuitul familial și comercial din Delta Dunării și condițiile de desfășurare a acestor activități, utilizarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci sau cu taliene marine, precum și reglementarea pescuitului scrumbiei pentru consum familial.
„Au fost discutate şi propuse soluţii la o serie de nemulţumiri ale pescarilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. S-a evidenţiat faptul că Legea 216 din 2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.127/2010 pentru aprobarea unor măsuri destinate dezvoltării economico – sociale a zonei Delta Dunării vine în sprijinul populaţiei locale. Astfel, persoanele fizice cu domiciliul în localităţile din RBDD pot folosi pentru consumul familial şi alte unelte tradiţionale, fără plata vreunei taxe, dar cu obligativitatea respectării legislaţiei privind pescuitul, după cum urmează: în perioada 2 martie – 29 noiembrie, cu unelte proprii, constând din maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire, iar în perioada 30 noiembrie – 1 martie este permisă utilizarea a maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire ori două setci, în baza unui permis nominal obţinut de către respectiva persoană fizică în condiţiile legii”, precizează reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Pescuitul comercial, reglementat prin noua lege
Potrivit aceleaşi surse, utilizarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci în perioada octombrie-martie a fost stabilită ca urmare a observaţiilor din teren ale agenţilor ecologi, a recomandărilor experţilor de la Instit