Învinovăţirea unor persoane pentru criza bancară este o atitudine de "mulţime pusă pe linşaj", a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, adăugând că îi compătimeşte într-o oarecare măsură pe directorii de bănci aflaţi în această postură.
Chiar dacă şefii băncilor nu pot fi traşi la răspundere pentru criza bancară, sunt vinovaţi că au evitat responsabilitatea asigurându-se că nu ştiu ce se întâmplă în propriile bănci, a spus Welby, potrivit postului BBC Radio 4, citat de cotidianul The Guardian. Arhiepiscopul, fost director al unei companii petroliere înainte de a deveni preot, este în prezent şi membru în comisia pentru standarde bancare a Parlamentului de la Londra.
"Cu siguranţă unul dintre trendurile foarte nefericite, ca să fim indulgenţi, este că în cadrul unor companii de servicii financiare exista o politică clară de a nu spune lucruri directorilor de top. Se asigurau că nu le sunt aduse la cunoştinţă informaţii, pentru că astfel putea afirma că nu au avut cunoştinţă de situaţie, iar asta este inacceptabil. (...) Dar treaba asta de a spune că un singur individ poartă toată vina, pare a fi o atitudine de mulţime pusă pe linşaj", a spus Welby.
Arhiepiscopul a vorbit la BBC Radio 4 despre sectorul bancar pentru prima dată după ce comisia din care face parte a publicat în iunie un raport critic privind industria bancară. Comisia a făcut peste 80 de recomndări, iar şefii băncilor au fost acuzaţi că au evitat responsabilitatea şi au închis ochii la ce se întâmpla.
Welby a declarat BBC că îi compătimeşte puţin pe directorii de bănci şi a admis că nu este sigur că s-ar fi comportat altfel dacă ar fi fost în locul lor. De asemenea, arhiepiscopul de Canterbury a descris tensiunile dintre propria credinţă şi mediul de afaceri în perioada când lucra ca director la o companie petrolieră, înainte de deve