Librăria Cărtureşti de pe strada Mercy din Timişoara este locul în care se va lansa a treia ediţie a unei cărţi cu o poveste aparte. Joi, 1 august, de la ora 18.00, scriitorul Gheorghe Săsărman se va afla la Timişoara pentru a prezenta volumul „Cuadratura cercului”, precum şi ediţia americană a cărţii, tradusă de cunoscuta scriitoare Ursula K. Le Guin.
Cartea a apărut pentru prima dată în anul 1975, într-o variantă cenzurată. În 2001 a fost publicată integral apărând mai apoi în Franţa şi în Spania, iar de curând şi în Statele Unite ale Americii.
Comparat cu Borges, Kafka şi Calvino
Noua ediţie, cu o amplă prefaţă semnată de istoricul literar Mariano Martín Rodríguez, traducătorul versiunii spaniole, a ieşit de sub tipar la Editura Nemira. „Săsărman reuşeşte să evite pericolul unei pure etalări manieriste a extraordinarelor lui abilităţi scriitoriceşti, oferind în acelaşi timp o panoramă enciclopedică a lumii noastre, atât în dimensiunea ei fizică, cât şi spirituală, având ca punct de pornire o analiză speculativă a fenomenului urban, a cărui complexitate este favorabilă reflecţiei şi unei asumări mature. Măiestria autorului se oglindeşte, printre altele, în faptul că a izbutit o astfel de carte fără să fi renunţat în prealabil la dreptul la libera imaginaţie. Ne oferă, aşadar, ocazia să visăm la societăţi diferite de cele care ne fac nefericiţi (sau poate fericiţi, cine ştie), înzestrându-le cu capacitatea de convingere şi cu forţa reprezentării pe care doar marii creatori de peisaje metafizice moderne le-au mai atins în scrierile lor: Kafka, Borges, Calvino şi, de ce nu, alături de ei, Săsărman însuşi”, spune Mariano Martín Rodríguez.
Despre Gheorghe Săsărman
Născut la 9 aprilie 1941 la Bucuresti, într-o familie refugiată din Ardealul de Nord, Gheorghe Săsărman a absolvit Şcoala primară şi liceul la Cluj. Este absolvent al Institutului