Uterul este un organ muscular iar singurul sau rol este acela de a gazdui o eventuala sarcina. Un uter sanatos permite implantarea ovulului fecundat, furnizarea unui aport nutritiv adecvat fatului si adaptarea dimensiunii atunci cand sarcina este avansata. Uterul este sub forma unei pere rasturnate, de aproximativ 7-8 cm, cantarind 40-80 de grame.
Agenezia uterina. Aceasta anomalie apare din cauza insuficientei dezvoltari ale canalelor lui Muller (raspunzatoare de formarea uterului). Afectiunea se caracterizeaza prin lipsa totala sau partiala a uterului, a trompelor uterine, a colului sau a portiunii superioare a vaginului. Boala nu afecteaza in niciun fel sanatatea fizica a femeii, ci doar psihicul acesteia, atunci cand se constientizeaza faptul ca nu poate ramane insarcinata. Aceasta afectiune permite dezvoltarea normala a ovarelor (deoarece acestea sunt separate din punct de vedere al formarii acestora de catre uter). Singura posibilitate de a deveni mama este folosirea unei mame surogat sau adoptia.
Uterul septat. Apare datorita imposibilitatii resorbtiei complete a canalelor Muller, creandu-se in acest fel doua cavitati uterine, separate printr-un sept. Septul poate fi complet (adica doua cavitati uterine distincte) sau incomplet (in cazul in care acestea comunica intre ele). In acest caz femeia poate ramane gravida, insa riscul unui avort spontan este foarte mare, deoarece embrionul se poate implanta pe septul uterin, care este foarte sarac vascularizat.
Uterul bicorn. Apare tot din cauza celor doua canale Muller, femeia avand doua hemiutere (doua jumatati de uter) cu un singur col si vagin. Hemiuterele se pot dezvolta ambele in acelasi ritm sau nu (exista posibiliatea ca unul dintre cele doua jumatati de uter sa nu aiba cavitate). Chiar daca femeia poate ramane insarcinata, si aici exista un risc crescut de avort spontan, datorat imposibili