Pentru ca să conteze la candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, Peninsula trebuie să îndeplinească patru condiţii: participare internaţională, unicitate, prezenţa factorului tradiţional local şi calitate. Preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Florin Moroşanu, a făcut o analiză a Peninsulei din această perspectivă.
Preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Florin Moroşanu, şi purtătorul de cuvânt al Festivalului, Balazsi Pal-Elod, au făcut pentru “Adevărul” o analiză a importanţei festivalului din perspectiva candidaturii la titlul de Capitală Culturală a Europei.
„Noi lucrăm la un set de caracteristici care aduc valoare unui festival din perspectiva candidaturii la titlul de Capitală Culturală a Europei. În acest sens, sunt urmăriţi următorii paramentrii: dimensiunea internaţională, factorul de unicitate, prezenţa tradiţiilor locale şi calitatea”, a explicat Moroşanu. Specialistul, care a fost vineri până spre dimineaţa la Peninsula, a susţinut că festivalul stă cel mai bine la partea de reprezentare internaţională. “Au cântat multe trupe internaţionale, a existat colaborare internaţională.Din acest punct de vedere Peninsula stă foarte bine”, a precizat preşedintele Asociaţiei.
Unicitate şi multiculturalism
Purtătorul de cuvânt al festivalului, Balazsi Pal-Elod, a completat analiza arătând că festivalul are şi calitatea de unicitate, fiind singurul de acest gen din România. “De obicei la evenimente de genul acest sunt concerte şi doar atât. Noi am avut o mare componentă culturală, cu piese de teatru, literatură, mese rotunde, expoziţii, proiecţii de film, stand-up comedy, programe oferite de organizaţiile non-guvernamentale grupate în jurul locaţiei Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului 2015, precum şi cu numeroase activităţi sportive şi distractive.