Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 de milioane de lei (circa 68 mil. euro) la un randament de 4,39% pe an, prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa reziduală de nouă luni. Cererea a fost de patru ori peste suma adjudecată, iar randamentul a scăzut cu peste o jumătate de punct procentual faţă de licitaţia precedentă cu astfel de titluri.
Interesul pentru obligaţiunile în lei a revenit în ultimele săptămâni după episodul de panică din luna iunie, când străinii şi-au scos banii din titluri emise de ţările emergente pentru a investi în bonduri în dolari. Finanţale au primit ieri oferte din partea băncilor pentru cumpărarea de titluri în valoare de 1,3 mld. lei.
„Interesul crescut pentru titluri de stat şi volumele mai mari tranzacţionate (pe piaţa secundară - n. red.) au împins randamentele mai jos pe parcursul săptămânii trecute. Licitaţia de astăzi (ieri – n. red.) a înregistrat un randament mai scăzut decât cel de la operaţiunea anterioară din aprilie“, comentează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank.
Emisiunea de obligaţiuni cu scadenţa pe 23 aprilie 2014 fusese redeschisă ultima dată la începutul lunii aprilie, statul împrumutând atunci 600 mil. lei la un randament de 4,99% pe an. Cererea din partea băncilor a depăşit atunci 1,9 mld. lei.
În paralel cu revenirea cererii pentru titluri de stat, băncile au început să împrumute mai mulţi bani în cadrul licitaţiilor repo săptămânale organizate de BNR. La licitaţia de ieri şapte bănci au luat 1,8 miliarde de lei (415 mil. euro), mult peste cele 140 mil. lei împrumutate săptămâna trecută.
Dobânda plătită de bănci pentru sumele împrumutate pe o săptămână este de 5% pe an, egală cu nivelul dobânzii de politică monetară. Spre comparaţie, dobânda pe piaţa interbancară pentru sumele atrase pe o săptămână este de 5,15% pe an. Băncile care împrumută bani prin licitaţ