Tinerii care vor să intre la una dintre facultăţile Universităţii Politehnice din Bucureşti au ales calea rapidă şi profitabilă către piaţa muncii, unde se caută specialişti în IT, iar salariile sunt pe măsură.
Azi a avut loc prima probă scrisă a examenului de admitere la Universitatea Politehnică din Bucureşti, organizat de şase dintre facultăţile instituţiei. Pentru fiecare loc din facultăţile tehnice au concurat, în medie, cel puţin doi candidaţi.
Mai puţini tineri au venit să susţină examenul de admitere la facultăţile cu un grad ridicat de dificultate, cum ar fi Ingineria Aerospaţială.
În schimb, competiţia a fost acerbă la Automatică şi Calculatoare, dar şi la Electronică şi Telecomunicaţii, facultăţi care oferă o specializare directă în Tehnologia Informaţiei (IT), domeniu pe care toţi specialiştii în resurse umane îl dau câştigător pe piaţa muncii.
Olimpic la istorie vrea să fie inginer
Ora 13.00. Grupuri de studenţi aşteaptă cu emoţie rezultatele primei probe scrise de tip grilă. Printre ei se află absolvenţi ai claselor de Matematică-informatică sau ai celor cu profilul Ştiinţele naturii. S-au orientat către facultăţi tehnice având două speranţe, cel mai adesea conjugate: să aibă un loc de muncă stabil şi un salariu bun după absolvire. Câţiva dintre ei sunt dispuşi chiar să-şi sacrifice pasiunile de dragul stabilităţii.
Este şi cazul lui Laurenţiu Ene, un băiat din Ploieşti, care a fost olimpic la istorie. Cât a fost în şcoala generală şi chiar în liceu a crezut că o să devină arheolog, ca unchiul lui. A terminat însă un liceu cu specializarea Matematică-informatică, bilingv engleză şi a înţeles că singura lui şansă pentru un trai decent e să devină inginer. Ieri a dat admitere la Facultatea de Transporturi, „pentru că trebuia să facă totuşi ceva profitabil“.
„Istoria e pasiunea mea. Dacă n-aş fi locuit în ţara ast