Timp de două săptămâni, 25 de oameni, profesori universitari şi studenţi au luat la pas Valea Someşului pentru a identifica şi inventaria casele şi clădirile vechi cu autor necunoscut. În jur de 200 de case au fost marcate, fotografiate şi inventariate.
În încercarea de a mai salva ce se mai poate din casele ţărăneşti din zona rurală a judeţului, Centrul Judeţean pentru Cultură a pus la cale un program de inventariere şi identificare a clădirilor vechi cu autor necunoscut.
Vizată a fost Valea Someşului, care a fost luată la pas timp de două săptămâni de profesori universitari, studenţi, din Cluj-Napoca dar şi elevi ai Liceului de Artă „Corneliu Baba” din municipiu.
În jur de 200 de clădiri au fost marcate, fotografiate şi inventariate în cadrul acestui program, care îşi propune să realizeze un album cu minunăţiile, care în unele cazuri au dispărut imediat după ce s-a finalizat procedura de documentare. De asemenea, anul trecut cel mai probabil va urma o altă zonă din judeţ care va fi luată la pas şi inventariată.
Cele mai multe dintre clădirile identificate au fost realizate în 1900, printre ele numărându-se şi fierării sau grajduri. A fost luat în calcul de asemenea şi podul acoperit din Coşbuc, o adevărată bijuterie arhitecturală din lemn, realizată de ofiţerii italieni în 1778 şi refăcut în 1937.
Potrivit celor care au participat la acest proces, cei mai mulţi dintre localnici au privit cu indiferenţă întreaga activitate, intenţionând să dărâme unele dintre casele inventariate şi să le înlocuiască cu altele noi, moderne.
Singura fierărie care a fost identificată de către echipa care s-a ocupat de inventariere a dispărut chiar la o zi după ce a fost documentată, căzând peste ea, în timpul unei furtuni puternice, un copac.
Deşi majoritatea caselor identificate erau aproape dăr