Un diplomat iranian a fost rapit duminica din capitala yemenita Sana'a, fiind fortat de mai multi militanti inarmati sa coboare din masina pe care o conducea.
Rapirile reprezinta actiuni dese in Yemen, mai ales dupa 2011 cand slabirea fortelor de securitate au incurajat militiile tribale si grupurile teroriste sa foloseasca rapirile ca mijloc de presiune in negocierile cu liderii guvernamentali, insa rapirea diplomatilor reprezinta acte extrem de rare ca urmare a repercusiunilor care pot urma, informeaza YemenPost
Un asemenea caz a mai fost inregistrat in martie 2012, atunci cand diplomatul saudit Abdullah al-Khaledi a fost rapit din orasul Aden de catre al-Qaida, gruparea terorista folosindu-l in negocierile cu Regatul Saudit privind eliberarea mai multor prizonieri islamisti. Negocierile au intrat insa in impas, al-Khaledi aflandu-se inca in detentia al-Qaida.
Desi al-Qaida este privita ca principala organizatie care se afla in spatele rapirii diplomatului iranian, nu este exclus faptul ca rapirea sa fi fost organizata de catre guvernul yemenit sau o alta entitate straina, cu atat mai mult cu cat actiunea a avut loc in cartierul diplomatic, o zona bine securizata, in timp ce Teheranul a fost deseori acuzat ca se afla in spatele revoltelor populare care urmaresc divizarea statului yemenit.
Mai mult, Iranul a fost deseori acuzat de guvernul de la Sana'a ca realizeaza actiuni de spionaj in Yemen, ceea ce a dus la slabirea relatiilor diplomatice dintre cele doua state.
Pana in prezent, Ambasada iraniana nu a comentat evenimentul.
Un diplomat iranian a fost rapit duminica din capitala yemenita Sana'a, fiind fortat de mai multi militanti inarmati sa coboare din masina pe care o conducea.
Rapirile reprezinta actiuni dese in Yemen, mai ales dupa 2011 cand slabirea fortelor de securita