Guvernul polonez apreciază că zece ani sunt o perioadă realistă pentru adoptarea euro, premierul ungar Viktor Orban spune că ţara nu ar trebui să treacă la moneda unică europeană până când PIB-ul per capita nu ajunge la cel puţin 90% din media zonei euro, în timp ce Bulgaria a asigurat că nu caută cu orice preţ să adopte euro, deşi îşi are moneda naţională ancorată de moneda unică. În schimb, România vede intrarea în zona euro cândva „la orizontul anilor 2017-2018“.
„Cred că zece ani este un interval realist, sau poate că se va întâmpla mai devreme“, a declarat ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. El a explicat că înainte de a intra în zona euro Polonia are nevoie de certitudinea că structura uniunii monetare a fost reformată astfel încât aceasta să ofere siguranţă. Însă progresul făcut cu implementarea reformelor nu este satisfăcător. „Trebuie să fim siguri că zona euro s-a reformat îndeajuns pentru ca noi să intrăm în siguranţă. Noi oferim sfaturi, dar progresul este insuficient“, a mai spus Rostowski.
Polonia este cea mai mare economie din Europa de Est şi singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice globale sau a celei a datoriilor din zona euro. Cu toate acestea, economia a încetinit aproape de stagnare, iar guvernul este hotărât să nu sacrifice stimulentele de creştere pentru un deficit bugetar mai mic, o regulă sfântă în zona euro.
În Bulgaria, noul premier Plamen Oresharski a asigurat că ţara sa este hotărâtă ca în cele din urmă să devină parte din zona euro, dar având în vedere situaţia actuală acesta nu este un obiectiv pe care să-l urmărească cu orice preţ, scrie agenţia Novinite.
„Bulgaria va intra, într-o bună zi, în zona euro, dar în prezent nu urmărim aceasta cu orice preţ“, a spus premierul.
După ce a intrat în colaps financiar în anii 199