Românii nu prea economisesc bani, iar când o fac, de regulă folosesc strânsul „la ciorap“, „la sertar“ sau depozitele bancare. Dar acestea nu sunt singurele instrumente disponbile. Şi asigurările de viaţă pot avea acelaşi rol, aducând şi un plus de siguranţă personală pe lângă siguranţa financiară.
Dincolo de avantajul clar al protecţiei împotriva unor evenimente nedorite, asigurările de viaţă pot avea şi o componentă de acumulare de capital care se transformă într-un fel de pensie la finalul perioadei de cotizare. Cu alte cuvinte, banii puşi deoparte se adună la fel ca în bancă, dar participă şi la o asigurare.
Suma din contract este garantată pe termen lung
Asigurările de viaţă reprezintă o economie, dar şi o protecţie, însă partea esenţială de ţinut minte este că sunt pe termen mediu şi lung. Suma asigurată din contract este garantată, dar se poate folosi numai după termenul de expirare.
Spre exemplu, dacă la vârsta de 30 de ani îţi faci o astfel de asigurare pe 20 de ani, după perioada de contribuţie de 20 de ani vei putea decide dacă ridici banii dintr-o dată sau sub forma unei rente periodice, pe mai mulţi ani. S-au adunat 10 milioane, poţi să-i iei pe toţi dintr-o dată sau două tranşe de câte cinci sau cinci tranşe de câte două şi aşa mai departe. Cu precizarea că în perioada de acumulare ai şi asigurarea de viaţă pentru care optezi la încheierea contractului.
De regulă, o asigurare de viaţă acoperă riscul de deces din accident, dar se pot acoperi şi riscuri suplimentare, precum invaliditate din accidente, invaliditate temporară din cauza unui accident sau din cauza unor boli.
De asemenea, se poate opta şi pentru scutire de plata primelor în caz de invaliditate permanentă din accident.
Cum se fac plăţile
În funcţie de evenimentul produs, plata se poate face în mai multe m