Unul dintre obiectivele menţionate insistent în campania electorală de către U.S.L. – reducerea cotei de TVA la produsele de panificaţie – mai are de aşteptat. Deşi se promitea că măsura va fi implementată de la începutul acestui an. Specialiştii din domeniu spun că, în eventualitatea punerii în aplicare a acestei măsuri, nimeni nu garantează că preţurile produselor de panificaţie va scădea.
Angajamente electorale în aşteptare
Deşi s-a promis încă de la începutul acestui an o reducere a cotei de TVA la produsele de panificaţie, măsura mai are de aşteptat, rămânând deocamdată doar la faza de angajamente şi promisiuni.
Astfel, odată cu anunţarea primei rectificări bugetare din acest an, Guvernul a precizat că măsura reducerii TVA-ului la pâine ar putea fi aplicată cel devreme în luna septembrie.
“Eu sunt optimist că una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scăderea TVA pe tot lanţul la pâine, sunt optimist, vedeţi cum spun, ca să nu se supere ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului, că la rectificarea care va avea loc în această lună vom putea să ne ţinem de cuvânt”, a declarat premierul Victor Ponta.
El a precizat însă că reducerea TVA la pâine, anunţată iniţial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicată nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevăzută să fie efectuată la 30 iulie, ci “probabil, 1 septembrie, dacă totul este foarte bine”. Premierul a explicat totodată că este necesar să existe şi o opinie favorabilă din partea F.M.I.
În luna mai, premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată 250 milioane lei, Fondul Monetar Internaţional transmiţând Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.
Un document al Ministerului Fina