Nu mai este un secret faptul că toţi nutriţioniştii recomandă diete echilibrate din care să nu lipsească fructe, legume şi cereale integrale.
Timp în care pe toate rafturile din supermarketuri stau liniştite alimente de-a dreptul înfricoşătoare, bogate în zaharuri sau grăsimi care provoacă tot felul de afecţiuni.
Care sunt produsele pe care un nutriţionist nu le-ar mânca niciodată?
1. Dressing pentru salate
Nu strica o salată colorată şi extrem de sănătoasă cu un sos îmbuteliat care, deşi are un gust bun, este foarte dăunător.
Chiar şi cele pe ambalajul cărora se specifică “slab în calorii”, sunt pline de tot felul de ingrediente neatractive: zahăr, tot felul de siropuri, coloranţi artificiali.
2. Iaurt light
Unul dintre cele mai răspândite mituri alimentare este: “dacă suntem consumatori de produse lactate ce conţin o cantitate mare de grăsimi, automat ne îngrăşăm.”
Adevărul este că a consuma orice macronutrienţi (carbohidraţi, grăsimi, proteine) în exces, duce la creşterea greutăţii. De fapt, grăsimea oferă aromă, iar dacă este înlăturată va fi înlocuită cu arome artificiale sau îndulcitori.
3. Iaurturi cu fructe
Când ne gândim cât de sănătos este un iaurt, trebuie să avem în vedere nu numai cantitatea de grăsime, ci şi ce alte ingrediente conţine.
Un iaurt sănătos trebuie să conţină doar două ingrediente: lapte şi culturi bacteriene, un deliciu cremos şi sănătos. Un iaurt albastru sau roz strălucitor înseamnă coloranţi nenaturali şi zaharuri adăugate.
4. Zaharina
Deşi este unul dintre cei mai siguri îndulcitori artificiali şi chiar este comercializat ca un produs “natural”, zaharina este un produs realizat într-un laborator prin procese chimice.
Este adevărat că este de circa 600 de ori mai dulce decât zaharoza, că are relativ puţine calorii şi nu prezintă efecte negative majore, dar un nut