Piaţa bursieră americană se află de aproape 20 de ani la niveluri exagerate, balonul speculativ fiind antrenat de anomalii ale pieţei creditului, afirmă profesorul de economie Steve Keen, care până de curând a ocupat un loc la catedra Western Sydney University. Într-o lucrare publicată în revista Real-World Economics Review şi preluat de portalul financiar Zero Hedge, acesta spune că depărtarea pentru o perioadă atât de îndelungată de la repere de sustenabilitate validate istoric îi derutează pe investitori, care nu mai ştiu care sunt parametrii de echilibru ai acţiunilor.
Bula speculativă de acum este mai mare decât cea din 1929, a cărei spargere a condus la Marea Depresiune care a marcat economia mondială în secolul trecut. Aşa-numitul "efect de avuţie" pe care băncile centrale mizează că acţiunile scumpe îl vor avea asupra celor care le deţin în portofolii este din acest punct de vedere înşelător, întrucât de fapt este vorba numai despre inflaţie.
Creaţia monetară a mers cu predilecţie către Bursă, începând cu anul 1982, acest lucru văzându-se din creşterea diferenţei dintre preţurile acţiunilor şi preţurile bunurilor de consum. Acest lucru este un element suplimentar de avertizare pentru investitori cum că avem de-a face cu un balon speculativ. Acesta este susţinut indirect de toate formele de credit, dar împrumuturile contractate în marjă pentru achiziţia de acţiuni influenţează direct indicii bursieri, arată studiul lui Keen.
Bancherii spun că mersul economiei depinde de fericirea investitorilor de pe Bursă
Înainte de turbulenţele financiare de la începutul acestei veri, preşedintele Rezervei Federale Americane, Ben Bernanke, spunea că aprecierea preţurilor activelor va produce un aşa-numit "efect de avuţie", care îi va încuraja pe americani să cheltuiască din nou pentru a scoate SUA din Marea Recesiune. În aceeaşi direcţie