Răscoala, un sat, situat lângă oraşul Petrila, are puţin peste 90 de fumuri. Aici locuiesc familii de momârlani care, în medie, au câte 3-4 copii. Dacă şi ceilalţi români ar urma exemplu „hărniciei” momârlanilor din Răscoala, alta ar fi situaţia demografică a României.
Momârlanii lucrează la stână, la cosit, se ocupă de gospodărie sau sunt angajaţi la mină.
În Răscoala, aproape toate drumurile, de fapt potecile care pornesc din gospodăriile oamenilor duc la stâne. Chiar dacă oamenii nu povestesc la cârciumă, pentru că nu există nici una, pot comunica prin intermediul telefoniei mobile, care are acoperire în acest sat.
Răscoala este un sat frumos, cu peisaje idilice, rupte parcă dintr-o carte de basme, cu case vechi şi oameni foarte cumsecade, săritori la nevoie. Cum satele şi cătunele Văii Jiului sunt în genere uitate de presa locală, vă invităm la o preumblare prin aerul patriarhal al acestui fermecător sat.
Drumul din Răscoala
Când am plecat prima dată spre Răscoala, mă aşteptam ca acest sat să fie foarte departe şi izolat, să nu pot ajunge cu maşina, ci doar pe jos. Acum pot spune că nu a fost aşa, drumul fiind asfaltat „ca în palmă” până la ultima casă din sat. După ce am parcat maşina în capătul satului, am pornit pe jos în speranţa că voi întâlni oameni şi că voi vorbi cu ei. Cu toţi cei cu care am vorbit, când pomeneam de şoseaua lor spuneau cu mândrie că este foarte frumoasă şi că se bucură că o au, că seara mai vin copiii şi se dau cu bicicletele sau cu rolele. Singurul lucru de care nu sunt mulţumiţi este că, odată cu recondiţionarea şoselei, a fost „renovată” şi albia râului, lucrarea executată fiind una de mântuială.
Alimentara „Bălănescu”
Singurul loc de unde sătenii îşi pot cumpăra produse alimentare sau de uz casnic, este la o alimentară aflată relativ în mijlocul satului. Este amena