In perioada iulie – noiembrie 2013, Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) desfasoara o campanie de informare si dezbatere publica privind gazele de sist. Aceasta campanie se va desfasura in principal in zonele in care sunt concesionate perimetre cu potential de resurse neconventionale – Barlad si Dobrogea. Un rol central in desfasurarea campaniei il are website-ul www.infogazedesist.eu, activ de astazi, 22 iulie.
Realizata cu sprijinul Comisiei Europene – grant european, campania include o serie de dezbateri si activitati de informare al caror obiectiv consta in dezvoltarea unui dialog cu toti cei interesati de procesele de explorare si exploatare a resurselor neconventionale, segment care include si gazele de sist. Informatiile se regasesc si pe website-ul www.infogazedesist.eu – platforma informativa, cu caracter interactiv, care permite celor interesati sa transmita sugestii si intrebari pe aceasta tema.
“Securitatea energetica, prin diversificarea surselor de aprovizionare, reprezinta una din preocuparile majore ale statelor membre UE. Acest lucru a fost subliniat in nenumarate randuri de reprezentantii Comisiei Europene, fiind o problema care are un impact major asupra economiei europene. Gazele de sist reprezinta o potentiala resursa alternativa care este luata in calcul ca optiune in mai multe state membre. Am aplicat pentru grant-ul oferit de CE, prin DG Energy, deoarece este nevoie de o informare echilibrata a cetatenilor cu privire la etapele de explorare si exploatare. Pe parcursul acestor luni, specialistii vor oferi tuturor celor interesati detalii privind tehnologia folosita, caracteristicile gazelor de sist, impactul asupra mediului si sanatatii populatiei”, a declarat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.
Principalul obiectiv al acestui proiect vizeaza asigurarea unui proces corect de informare a cetatenilor cu priv