Fie că au ales să plece pentru a studia sau să îşi caute un job mai bun, mulţi români au ajuns să lucreze în străinătate. Şi aici nu este vorba doar despre arhicunoscutul exod al medicilor şi, mai nou, al inginerilor şi arhitecţilor români care au luat calea Orientului Mijlociu în căutarea de proiecte şi salarii care să îi mulţumească.
Cum au ajuns aceste persoane să lucreze pe cont propriu în străinătate şi care au fost problemele pe care le-a depăşit pentru a obţine jobul dorit?
„Nu am plecat din România cu intenţia de a rămâne în străinătate şi nici pentru a munci. Am plecat pentru a putea studia într-un alt sistem de educaţie decât cel românesc”, îşi începe povestea Irina Iordan, care a plecat acum cinci ani din România pentru a studia la School of Business, în Stockholm.
În Suedia piaţa muncii e o zonă de război
Tânăra afirmă că atât suedezii, cât şi imigranţii duc o luptă acerbă pe piaţa muncii, care are ca premiu un job cu un contract permanent. „În momentul în care ai reuşit să obţii un astfel de contract este ca şi cum s-a pus o ştampilă pe tine că «meriţi» şi poţi obţine toate beneficiile unui astfel de contract: pensie privată, asigurare, zile de vacanţă şi, în primul rând liniştea sufletească că şeful nu te poate concedia pur şi simplu”, afirmă Irina.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro