Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat site-ul infogazedesist.eu şi va realiza în perioada iulie-noiembrie o campanie de informare cu privire la gazele de şist. Aceasta se va desfăşura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad (judeţul Vaslui) şi Dobrogea.
Site-ul infogazedesist.eu prezintă în principal aspecte pozitive ale exploatării gazelor de şist, fără a prezenta îngrijorările asupra acestei activităţi din partea organizaţiilor de protecţie a mediului sau rapoartele critice prezentate împotriva fracturării hidraulice în Parlamentului European.
Astfel, România ar avea rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, după Polonia şi Franţa, potrivit unor date preluate de ANRM de la EIA, administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei.
Polonia ar avea rezerve de gaze de şist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franţa de 3.879 miliarde de metri cubi. Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda (736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) şi Germania (481).
Îngrijorări „false”
De asemenea, pagina despre impactul asupra mediului şi populaţiei arată o serie de îngrijorări în privinţa gazelor de şist, care sunt trecute ca „false”. Spre exemplu, despre apă sunt prezentate următoarele afirmaţii ca: „fracturarea hidraulică poate avea efecte adverse asupra apei potabile” sau „fracturarea hidraulică foloseşte cantităţi enorme de apă”, despre care ar fi false. Concomitent, este falsă şi afirmaţia că „imaginile cu apa de la robinet care ia foc pot fi atribuite fracturării hidraulice”.
Ce zice Parlamentul European
Un raport realizat în septembrie 2012 pentru Com