Anul 2013 este un an de referinţă pentru domeniul celulelor stem din România, datorită eliberării, în premieră, a unei grefe de sânge placentar pentru a fi utilizată în cazul unui copilaş de 3 ani, bolnav de paralizie cerebrală. Transplantul a avut loc la DukeUniversityHospital, o clinică de top din Statele Unite ale Americii, cu o experienţă bogată în tratarea cazurilor de paralizie cerebrală. Alex a beneficiat de transplant cu propriile celule stem recoltate la naştere. Transplantul de celule stem reprezintă un domeniu în plină dezvoltare în întreaga lume. Recent, la nivel mondial, a fost realizat transplantul de celule stem cu numărul un milion. Dr. Tudor Panu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor de Celule Stem (ARBACS), ne-a explicat ce sunt celulele stem, cum pot fi prelevate şi care este aplicabilitatea lor în diverse boli. Ce este medicina regenerativă?
Medicina regenerativă se defineşte ca procesul de formare a ţesuturilor vii, funcţionale, de înlocuire sau regenerare a ţesuturilor, de restabilire a funcţionalităţii organelor afectate, ca urmare a bolilor, leziunilor, traumatismelor, înaintării în vârstă sau a defectelor congenitale. US Department of Health and Human Services consideră medicina regenerativă a fi avangarda medicinei secolului XXI.
Care sunt ultimele descoperiri în domeniu?
Domeniul medicinei regenerative este extrem de dinamic. Cunoaşterea tot mai aprofundată a celulelor stem, a proprietăţilor remarcabile ale acestora, în paralel cu dezvoltarea tehnologică în domeniul ingineriei tisulare, a noilor dispozitive medicale şi biomaterialelor, deschide noi orizonturi de aplicabilitate terapeutică. Obţinerea în condiţii de laborator a unor organe transplantabile a devenit o realitate, primele cazuri de pacienţi transplantaţi cu organe obţinute prin cultivarea celulelor stem pe structuri artificiale sau provenite de la donato