Scăderea cererii interne, fiscalitatea excesivă şi concurenţa neloială sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă, în prezent, IMM-urile din România. În ceea ce priveşte evoluţia situaţiei economice, întreprinzărorii sunt mai degrabă pesimişti şi nu au încredere în estimările oficiale.
Peste 70% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent este legată de scăderea cererii interne. Managerii se mai plâng şi de calitatea slabă a infrastructurii, ori de concurenţa neloială a produselor din import.
De asemenea, una din două firme mici are dificultăţi din cauza fiscalităţii excesive şi a inflaţiei. Corupţia şi birocraţia din sistem sunt pe locurile şase şi şapte în topul un top al celor mai mari dificultăţi semnalate, şi în acest an, în activitatea IMM-urilor.
În tot acest context, nu este de mirare faptul că, atunci când sunt întrebaţi cum apreciază mediul de afaceri din România, peste 40% răspund că este dificil să îşi dezvolte afacerile. Doar 15% apreciază că este un mediu favorabil dezvoltării unei afaceri. Datele sunt cuprinse în Carta Albă a IMM-urilor, sondajele fiind realizate luând în calcul aproximativ 2.000 de firme - micro, mici şi mijlocii – din toate ramurile de activitate.
Instituţiile publice nu au competenţele necesare pentru a combate declinul economic
Un punct foarte interesant este legat de percepţia întreprinzătorilor cu privire la capacitatea autorităţilor publice centrale şi locale de a contracara efectele negative ale recesiunii economice. Din sondajul efectuat în rândul a aproximativ 2.000 de IMM-uri reiese că unul din patru întreprinzători sunt de părere că „instituţiile publice nu dispun de competenţele/calităţile necesare combaterii rapide a declinului economic”. Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (43,95% ) consideră că „entităţile statu