108 copii care cerşeau au fost ridicaţi de pe străzile Timişoarei, de la începutul anului. Şi nu e vorba doar despre copiii nimănui. Unii sunt trimişi la cerşit chiar de către propriii părinţi. Pentru aceştia, Ambasada Franţei a derulat un proiect „Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria”, care are ca scop nu doar indentificarea cauzelor cerşetoriei infantile, ci şi conştientizarea potenţialelor victime în privinţa riscurilor asociate.
Sărăcia, principalul motiv care împinge la cerşetorie
Ambasada Franţei la Bucureşti a finanţat un proiect numit“Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria”, care a urmărit identificarea principalelor cauze ale cerşetoriei şi, totodată, creşterea gradului de conştientizare cu privire la efectele negative ale acestei practici în rândul copiilor. În derularea acestuia, Ambasada Franţei a avut ca parteneri Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Asociaţia Telefonul Copilului şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.
“Este pentru prima dată când un astfel de proiect a inclus şi participarea copiilor, părerile lor fiind exprimate în cadrul întâlnirilor directe pe care le-am organizat cu ei. Un diagnostic alarmant este lipsa de informare în rândul celor mici: mai puţin de jumătate dintre copiii chestionaţi au vorbit cu cineva despre cerşetorie şi riscurile la care se expun”, spune Cătălina Florea, director executive al Asociaţiei Telefonul Copilului.
În cadrul proiectului social, au fost identificate principalele cauze şi motive pentru care unii copii se apucă de cerşit. Sărăcia a fost indicată ca principal motiv pentru care cei mici se apucă de cerşit, în proporţie de 85%, urmată de influenţa negativă a familiei – fie prin lipsa de supraveghere, fie prin adoparea de către minori a unui comportam