Respectarea regulilor de eticheta la masa este un mod prin care ne aratam respectul fata de gazda, dar si o dovada a bunei cresteri primite in familie. Exista insa situatii in care anumite gesturi, considerate nepotrivite de unii, devin obligatorii pentru altii.
Aceste reguli difera de la o tara la alta, cunoasterea lor fiind absolut necesara pentru cei care calatoresc si, implicit, mananca acolo unde ajung.
Inainte de a pleca catre urmatoarea destinatie din strainatate, familiarizati-va cu regulile de a lua masa specifice zonei: veti fi surprinsi de cum mananca unele popoare, dar sunteti obligati sa procedati la fel, pentru a nu jigni.
In Japonia, cu cat mananci mai zgomotos, cu atat mai bine. Bucatarul se va simti flatat daca sorbi din castronul de supa si oricum alte sanse de a savura preparatul nici nu prea sunt, caci lingurile sunt destul de rare in restaurantele japoneze, scrie Huffington Post.
Cea mai importanta regula in multe tari asiatice se refera, insa, la modul in care se aseaza betisoarele. Indiferent de situatie, acestea nu se infig niciodata in pozitie verticala in orez, ci se asaza paralel, pe masa.
Cu parere de rau pentru stangaci, in India, Orientul Mijlociu si multe tari africane este indicat a se manca numai cu mana dreapta. Obiceiul isi are explicatia in religia musulmana, dar si in chestiuni pur practice. Mana stanga este considerata impura.
In Franta, mai ales in cazul intalnirilor profesionale, nu este deloc bine vazuta impartirea notei de restaurant in functie de consumul individual. Francezii prefera sa plateasca consumatia in intregime sau sa il lase pe celalalt sa o faca, semn de respect si galanterie.
Tot in tara lui Voltaire, painea are un rol bine determinat. Ea se serveste cu aperitive, de obicei branza, la finalul mesei, si nu este indicat a se consuma