Fondul Monetar International (FMI) a acceptat recent prima reducere de taxe de la inceputul programului financiar in Grecia, intr-un sector ce contribuie semnificativ la bugetul statului elen. In tot acest timp, in Romania autoritatile nu reusesc sa obtina permisiunea Fondului pentru taierea cotei de TVA la paine, desi nu vorbim de un sector prioritar, care sa aiba un impact puternic asupra veniturilor. Analistii chestionati de Wall-Street.ro au explicat rationamentul din spatele abordarilor diferite ale FMI.
Astfel, FMI a acceptat ca Grecia sa reduca din august TVA pentru restaurante, baruri si cafenele, de la 23% la 13%, pentru a incuraja turismul, aceasta fiind prima scadere a unei taxe acceptata de troica creditorilor internationali ai guvernului.
"Am spus troicii ca, daca vom cobori TVA de la 23% la 13%, vor creste veniturile la buget si va fi diminuata evaziunea. Troica tot nu crede asta, dar a acceptat reducerea taxei", declara premierul Greciei dupa anuntul acestei masuri. De altfel, un raport publicat de autoritatile fiscale din Grecia a aratat faptul ca rata evziunii fiscale din statiunile turistice este in continuare ridicata, atingand maxime de peste 80% in insulele Rhodos si Zakynthos, chiar daca s-a mai redus fata de anul trecut, cand au fost inregistrate si cote de 100%.
Pe de alta parte, expertii Fondului sunt sceptici in ceea ce priveste eficienta reducerii TVA la paine in Romania.
"Cei de la FMI sunt sceptici, nu le place ideea, dar pana la urma este decizia noastra. Daca noi putem sa aratam ca masura este sustenabila...aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, daca ei ne vor ajuta sa combatem evaziunea fiscala si sa avem incasari bune, se va dovedi un proiect de succes. Daca vor considera ca si la 9% este prea mare TVA-ul si nu trebuie sa il plateasca, inseamna ca am gresit noi, dar merita incercat", a